therapie die werkt
Als uit een kaal ei een donzig kuikentje komt,
uit een vraatzuchtige, lompe rups een lichte vlinder
ontsnapt, dan waarom
kan ik niet op een dichtbije dag opstaan
en veranderd zijn van wie ik was
in wie ik ben bedoeld, in iets moois
op zijn minst? Als alles op weg is, alles nieuw wordt,
waarom luistert de spiegel dan zo langzaam als ik erin kijk?
Ted van Lieshout
Lichaamsgerichte psychotherapie kan je helpen als je een of meerdere van deze klachten ervaart in jouw leven.
Lichaamsgerichte psychotherapie zet ik vaak in bij:
In ons leven maken we ervaringen mee die we liever niet (nog eens) meemaken. Om dat te voorkomen pantseren we ons. Bij Ontvouwen in Delft kom je terug bij wie je oorspronkelijk was en je kunt je levensenergie weer voelen.
Lichaamsgerichte psychotherapie werkt met een aantal technieken die erop gericht zijn meer contact te voelen met je lichaam en de verbinding te kunnen maken tussen gedachten, gevoelens en lichaam. Kort gezegd: Hoofd, hart en lijf. Vaak krijg ik de vraag: “Maar wat doe je nou precies?” Iedere sessie ziet er anders uit, want Iedere client is anders. Wel heb ik een aantal technieken waar ik, afhankelijk van de situatie, gebruik van maak:
De therapie is natuurlijk afhankelijk van de persoon die je bent. Dit is uiteraard volledig op jou afgestemd.
Je overgeven aan Lichaamsgerichte psychotherapie is kwetsbaar. Ik hecht er daarom aan te zeggen dat ik het belangrijk vind om te werken vanuit waar het voor jou veilig voelt en hier ook steeds weer naar terug te gaan. Uiteraard kun je altijd contact met me opnemen voor een gratis intake gesprek om jouw situatie vooraf door te spreken en om te bepalen of dit bij je past.
Tijdens je leven doe je bewust of onbewust allerlei ervaringen op, die een weerslag hebben op je lichaam. Emoties zijn e-moties, bewegingen naar buiten, ze vinden niet alleen in ons hoofd, maar ook in ons lichaam plaats. Dit gebeurt door een energielading die zich in ons opbouwt en, als het goed is, ook weer ontlaadt. Daarom zet ik lichaamsgerichte psychotherapie in: een vorm van psychotherapie die het lichaam betrekt bij de therapie.
Hoe kan verdriet bijvoorbeeld zijn weerslag hebben op je lichaam?
Als je verdrietig bent, maar te geremd om dat te tonen, komt het verdriet omhoog, trekt je keel samen, je raakt “verstopt”, je keel begint pijn te doen, je kin raakt gespannen en trekt samen als gevolg van je poging de doorstroming in je nek te blokkeren.. je houd jezelf in de hand.
Hoe werkt psychotherapie dan?
Wanneer je aandacht geeft aan het gevoel in je keel, voelt wat daar vastgehouden wordt en eigenlijk aandacht wil maar wat ook zo eng is om te laten zien.. dan kan er iets transformeren.
Het lichaam pantsert zich na nare ervaringen in een poging ze niet nog eens te laten gebeuren. We houden onze adem in, spannen onze spieren, houden onze gevoelens binnen. dit alles in een poging ons te beschermen.
Het vervelende is alleen, dat de gevoelens die wij onderdrukken, macht over ons hebben. Als wij een opgekropte emotie bevrijden, bevrijden we niet alleen de energie van dat gevoel zelf, maar ook de energie die werd besteed aan het onderdrukken ervan.
Als we hierin slagen, wordt onze ademhaling weer open en natuurlijk en kunnen we putten uit de enorme hoeveelheid energie die in de wereld om ons heen aanwezig is.
klachten overwinnen &
levensvreugde hervinden
Wil je weten of therapie voor jou zinvol is, meld je aan voor een (gratis) kennismakingsgesprek.